Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Zoutleeuw 9 juni 2014

Sint Lenardusgilde in de Leonardusprocessie in Zoutleeuw.

In het Belgische stadje Zoutleeuw, gelegen in Vlaams Brabant ongeveer tussen Tingeren en Brussel, wordt jaarlijks op Tweede Pinksterdag de Sint-Leonardusprocessie gehouden en dat gebeurt al sedert 1274, dus bijna 800 jaar!

Deze processie groeide uit tot een evenement voor ontelbare bedevaardgangers die de heilige kwamen vereren.  Honderden inwoners van Zoutleeuw figureerden en figureren nog in de processie en beschouwen dit als een grote eer. De rol die ze binnen de processie vervullen, wordt vaak aan hun kinderen doorgegeven zodat opeenvolgende generaties vergroeid blijven met dit evenement.

Dit jaar toog het Sint-Leonardusgilde op uitnodiging van de Confrèrie Sint Leonardus, die het vorig jaar  op de Donkse Wij-inge aanwezig waren, op tweede Pinksterdag naar Zoutleeuw om aan de Leonardusprocessie deel te nemen. Om op tijd in de Hoogmis van 10.00 uur aanwezig te zijn moest het gilde vroeg uit de veren.

Ze werd door leden van de Confrèrie onder leiding van Fernand Thomaese netjes en gastvrij ontvangen met een lekker kopje koffie, waarna het gilde met slaande trom naar de stampvolle kerk trok. De plechtige Eucharistieviering, waarin door de bisschop van Gent werd voorgegaan, werd aangevangen met welluidend klaroengeschal.

Na de mis begon onder grote belangstelling de Leonardusprocessie te trekken. Kleurige groepen in allerlei vaak Middeleeuws aandoende gewaden trokken langs, telkens een aspect van het leven van Sint Leonardus uitbeeldend. Ook de in Zoutleeuw aanwezig relieken van Sint Leonardus werden getoond. In deze processie kwam het optrekkend Sint Leonardusgilde goed tot zijn recht in hun kleurige outfit.

Helaas was het weer spelbreker. Donkere wolken pakten zich samen boven Zoutleeuw. Zowel de regen, maar vooral de wind speelden de processiegangers parten, Niet alleen de deelnemers aan de processie, maar ook de mensen langs de kant zochten een schuilplaats. De processie kon dus spijtig genoeg niet geheel voltooid worden. Zoals de traditie het wil, werd de processie afgesloten met een woorddienst in de kerk.

 

 

 

 

 

 

Na een uitstekende lunch werd het hele gezelschap door de Confrèrie uitgenodigd voor een excursie in de 12e eeuwse Leonarduskerk, een prachtige gothische kerk. In de kerk leidde de conservator, dhr. Ward Hendrickx, het gezelschap langs allerlei prachtige kunstwerken uit de 15e en 16e eeuw, waaraan de kerk zo rijk is. Er was prachtig houtsnijwerk in de verschillende retabels te zien, een 16e eeuwse koperen paaskaarskandelaar van maar liefst 7 meter hoog en niet te vergeten een zeer zeldzame sacramentstoren, de voorganger van het tabernakel op het altaar. Deze toren waarin  het H. Hostie werd bewaard, is meestal is een zuil die in het koor is gebouwd, in de vorm van een torenmonstrans versierd met beeldjes en snijwerk. Die van de Leonarduskerk in Zoutleeuw is 18 meter hoog met ruim 120 beelden en beeldjes. Ook was er een prachtig gepolychromeerd beeld van Sint Leonardus uit de 15e eeuw aanwezig. Dat stond nu tijdelijk midden in de kerk . Op een heldere wijze legde hij de betekenis en de geschiedenis van deze kunstwerken uit. Door zijn verhalen werd de rijke geschiedenis van dit mooie bouwwerk  aan iedereen duidelijk. Voor de liefhebber van religieuze kunst is een bezoek aan Zouleeuw een aanrader.

Tekst Martin Philipsen. 

Laatst bewerkt op 10 juni 2014, 20:29. Geplaatst op 10 juni 2014, 20:06.

Gildefeest Lierop Sint Antonius Abt

Succes voor het Gilde Sint Leonardus op het Gilde Feest in Lierop.

Zondag 1 juni 2014 was het gilde Sint Leonardus uit Beek en Donk aanwezig op het Gildefeest van gilde Sint Antonius Abt te Lierop, We werden daar ontvangen op een prachtig ingericht feestterrein. Het was een gemoedelijk samenzijn van gildezusters gildebroeders en alle overige bezoekers. De stemming en de sfeer zat er goed in en de  optocht door het dorp, waar alle gilden zich presenteerden aan de inwoners van Lierop, verliep erg soepel. Veel aandacht trok onze jongste gildebroeder Koen (4 jaar), die samen met Opa Jan Rovers de hele optocht heeft afgemaakt. Na de massale opmars, wat toespraken en het slangendefilé, konden de wedstrijden beginnen. Voor de schutters van het gilde Sint Leonardus wilde het deze dag niet zo lukken, maar de tamboers hadden meer succes. Geert-Jan van Rixtel (Fzn) haalde een eerste prijs individueel in de klassen U. Met het  groepstrommen werd het gilde Sint Leonardus eerste in de klasse A met de tamboers Andre van Nunen, G-J van Rixtel Fzn en G-J van Rixtel Bzn. We kunnen terugzien op een gezellig en zeker zonnig goed georganiseerd gildefeest en onze dank gaat dan ook  uit naar het organiserende gilde Sint Antonius Abt uit Lierop.

 

Laatst bewerkt op 3 juni 2014, 19:02. Geplaatst op 3 juni 2014, 19:00.

Feest van de Donckse Wij-ing 2014

Leonardusgilde blaast eeuwenoude traditie nieuw leven in bij de Donckse Wij-ing

Redacteur Jac Rabin, Mooilaarbeek krant  Beek  en  Donk  25 mei 2014

 Het  was  afgelopen zondag  een  drukte  van  jewelste  bij de Leonarduskapel aan de Kapelstraat in   Donk.   Kleurrijk   uitgedoste   gildebroeders  van  het  Leonardusgilde vierden bij hun kapel het traditionele wijdingsfeest,  in  de  volksmond,  ‘De Donckse  Wij-ing’  genoemd.  Bij  dit feest wordt de inwijding herdacht van de  middeleeuwse  kapel,  die  vroeger op de Donk heeft gestaan.

Euwenoude traditie.

Deze middeleeuwse kapel was toegewijd aan de H. Leonardus van Noblat. Vanaf ongeveer 1700 werd jaarlijks de inwijding  van  de  kapel  herdacht  met een  groot  feest.  De  middeleeuwse Leonarduskapel staat er niet meer. Het Leonardusgilde bouwde in 1979 aan de Goorloop een nieuwe Leonarduskapel. “Met  de  gebedsdienst  van  vandaag wil   het  Leonardusgilde   de   traditie van een jaarlijks inwijdingsfeest, weer nieuw  leven  inblazen”,  zegt  hoofd-man Geert-Jan van Rixtel Bzn.

Leonardus ‘duizendpoot onder de heiligen.

’Sint  Leonardus  is  een  zeer  veelzijdig heilige. Hij is de patroon van de boeren en het vee, de paarden, de stallen, de stalknechten,  de  vervoerders,  (koper)smeden,  slotenmakers,  lastendragers en kuipers, fruithandelaars en berglie-den,  mijnwerkers  en  kruideniers.  Hij wordt   aangeroepen   door   vrouwen tijdens  hun  bevalling.  Hij  helpt  tegen hoofdpijn en geslachtsziekten en tegen inbraken  en  inbrekers.  Maar  bovenal was   de   heilige   Leonardus   patroon van de gevangenen. Hij kreeg van de koning het recht om gevangenen vrij te laten. Kortom de gemiddelde middeleeuwse  pelgrim  zal  altijd  wel  iets te bespreken hebben gehad met deze ‘duizendpoot onder de heiligen’.

Hedendaagse pelgrims.

Tegen  tien  uur  hebben  ongeveer  90 bezoekers  een  plaatsje  gevonden  bij de kapel. Het gilde heeft gezorgd voor flink  wat  zitplaatsen.  Het  is  stralend weer.  De  kapel  staat  er,  dankzij  het vrijwilligerswerk  van  ‘Ties  de  Keuster’ en zijn vrouw Ria, keurig bij. Het gaat er voorafgaand aan de viering gemoe-delijk aan toe. Buren en bekenden begroeten  elkaar.  DeMooiLaarbeekKrant informeert   voorzichtig  bij  de  bezoekers wat Leonardus vandaag voor hen kan betekenen. Dan blijkt, dat de  hedendaagse pelgrim zo zijn eigen intenties heeft om vandaag hier aanwezig te zijn. Cor Verschuren zegt dat hij erg opziet tegen een operatieve ingreep. Cor Biemans zegt, ”Ik leef mee met alle activiteiten van het Leonardusgilde.” En iemand merkt gevat op: “Ge moet iets, als er geen kerk meer is op de Donk.”

Gildesymboliek.

Klokslag  tien  uur  wordt  gildepastor diaken   Franklin   De   Coninck,   omringd  door  gildebroeders,  naar  het altaar   geleid.   Het      Leonarduskoor, o.l.v.  dirigent  Harrie  Heesakkers  met muzikale   ondersteuning   van  organist  Johan  Heesakkers,  zingt  mooie liederen.  Het  wordt  een  stemmige viering met veel symboliek: het kruis, de   Leonarduskaars,   de   boeien   en het   Leonardusbrood.   Het   vendelgebed  maakt  het  meeste  indruk  op de  aanwezigen.  Terwijl  gildebroeder Geert-Jan  van  Rixtel  (Fzn)  tromt  en gildebroeder Tijn van der Bruggen de tekst leest, vendelt gildebroeder Frans Meulensteen op werkelijk adembenemende wijze de strijd tussen goed en kwaad. Er volgt dan ook een spontaan applaus. 

Slotwoord.

 In zijn slotwoord dankt een zichtbaar tevreden    hoofdman  Geert-Jan  van Rixtel  (Bzn) alle aanwezigen en overhandigt  een  cheque  van  vijfhonderd euro  aan  de  Stichting  Leergeld.  Een stichting die opkomt voor kinderen die slachtoffer dreigen te worden van verborgen armoede. Deze stichting maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat die kinderen  mee kunnen op schoolreisje, of  lid  kunnen  blijven  van  een  sportclub.  Het  Leonardusgilde  ondersteunt  deze stichting krachtig.

Prachtige initiatieven.

 

Na    afloop    van    de    gebedsdienst is    er    voor    iedereen    koffie    en Leonardusbrood. Iedereen was vol lof over de prachtige initiatieven van het Leonardusgilde.

Laatst bewerkt op 2 juni 2014, 21:02. Geplaatst op 2 juni 2014, 20:48.
Nieuwere berichten » «Oudere berichten