Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.
Noud van der Bruggen wederom koning.
Noud van der Bruggen wederom koning Gilde Sint Leonardus.
Zaterdag 7 september jl. vond op schietterrein ‘t Wipke het traditionele jaarlijkse koningsschieten plaats bij het Sint Leonardusgilde. Elk jaar weer een mooie happening.
‘s Morgens werd de afgaande koning Noud van der Bruggen bij zijn huis afgehaald met een vendelgroet, waarna naar de Leonarduskapel getrokken werd voor een korte bezinning.
Daarna stond op schietterrein ‘t Wipke het traditionele bord erwtensoep klaar en lekkere worstenbroodjes. De gildebroeders en gildezusters genoten ervan met in hun midden Gildepastor Ton Scheepers.
Rond de klok van 13:15 uur volgden de rituelen voorafgaande aan het koningsschieten waarbij de vogel werd “gevrijd”, het eerste schot gelost werd door de gildepastor (kerkelijke gezag) gevolgd door de Wethouder Ron van den Berkmortel (wereldlijk gezag) en alle gildebroeders. Toen ontbrandde de strijd pas echt tussen gildebroeders en een buitenstaander, Jan Leenders, die voor het nieuwe koningschap wilden gaan. Het werd spannend, want wie zou het fatale schot lossen? Bij het 131ste schot viel het laatste stuk van de vogel eraf en de schutter was Noud van der Bruggen. Voor het tweede jaar achter elkaar. Noud werd opnieuw geïnstalleerd en zijn vrouw Anne-Marie in de bloemetjes gezet.
De 3 koningskruizen werden vervolgens gewonnen door Jan Leenders ,Huub Barten en Johnny Donkers.
Tegelijkertijd kon ook de jeugd haar schietkunsten vertonen. Daar werd geschoten met een luchtbuks, want beneden de 18 jaar mag niet met een kruidgeweer geschoten worden. Hier werd Lenn van der Bruggen jeugdkermiskoning en behaalde Lenn tevens bij het plaatjes schieten de 1ste prijs.
Verder werd er om het kermiskoningschap geschoten. Deze eer ging naar Dorothé van Rixtel.
Het was een hele zonnige en zeer warme dag, maar een gezellig en geslaagd gebeuren voor het Gilde Sint Leonardus.
Gildebroeders van het Gilde Sint Leonardus van de Donck.
Geplaatst op 8 september, 19:42Kermis zaterdag 2024 Koningschieten.
Koningschieten en Kermis activiteit Gilde Sint leonardus.
Na de mooie maand augustus hopen we dat er nog enkele zomerse dagen overblijven voor het vieren van de Beek en Donckse kermis.
Op zaterdag 7 september vinden alle activiteiten van het gilde plaats op het schietterrein ’t Wipke. Dat geldt dus voor het traditioneel koningschieten, koningskruis schieten, luchtbuksschieten voor de jeugd en het schieten van de kermiskoning(in).
Het kermisprogramma op zaterdag 7 september ziet er als volgt uit:
· 13.00 uur: Ontvangst van de gasten op ’t Wipke.
· 13.15 uur: Aanvang koningschieten. Het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden onderling tussen de Gildebroeders. Ook niet-gildebroeders van 25 jaar of ouder en wonende in Beek en Donk mogen aan het koningschieten deelnemen.
Zodra het laatste restje van de vogel gevallen is, wordt de nieuwe koning geïnstalleerd.
· 15.30 uur: Luchtbuksschieten voor de jeugd tot 18 jaar. Wie neemt de plaats in van de huidige jeugd-kermiskoning Ralf van der Bruggen?
· 16.00 uur: Koningskruisen schieten. Kruisloten moeten voor 15.30 uur gekocht zijn.
· 18.00 uur: Zowel dames als heren boven 18 jaar mogen deelnemen aan de strijd om de titel van kermiskoning of–koningin. Deze titel schept geen enkele verplichting t.o.v. het gilde. Het is enkel voor de eer en gezelligheid.
Helaas moeten we afscheid nemen van onze kermiskoningin 2023 Marita van der Heijden , maar ongetwijfeld zal zij zich mengen in de strijd om de titel wederom in ontvangst te nemen.
Wij wensen u allen prettige kermisdagen en u bent op zaterdag 7 september van harte welkom op ’t Wipke.
Gilde St. Leonardus Beek en Donk.
Op de Foto de winnaars van het Luchtbuksschieten 2023 Raf & Len van der Bruggen
samen met keizer Mario van den Elsen.
Geplaatst op 6 september, 11:36Processie Zoutleeuw 2024
Deelname Sint Leonardus gilde aan 750 jaar Sint Leonardus Processie te Zoutleeuw ( België ) op 20 mei 2024.
Op 2e Pinksterdag 20 mei 2024 bestond de Sint Leonardus processie in Zoutleeuw 750 jaar.
Zoutleeuw is gelegen tussen Brussel en Maastricht nabij Sint Truiden.
Het Sint Leonardus gilde heeft vriendschappelijke betrekkingen met de Sint Leonardus Broederschap te Zoutleeuw.
In 2023 hebben beiden broederschappen samen deelgenomen aan de 7 jaarlijkse bedevaartreis naar Noblat Frankrijk. Het Sint Leonardus Gilde werd toen vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan de feestelijke herdenking 750 jaar processie in Zoutleeuw.
Naast alle Noblat deelnemers namen nu ook nog enkele andere gildebroeders en zusters deel aan de processie, zo ook kermiskoningin Marita van der Heijden en Laarbeek Gilde Coördinator Frans Biemans, totaal 17 personen. Een mooi kleurrijk geheel met tamboer, hoofdvaandel,
koning en kermiskoningin, overige gildebroeders en zusters en achteraan de vendeliers.
Diverse gildebroeders logeerden in het Pinksterweekend op ca. 5 KM van het centrum van Zoutleeuw, enkele stapten ’s-morgens in de auto voor een dagtocht. Ondergetekende logeerde in een historische boerderijwoning op ca 1 KM van de Leonarduskerk en was enkele dagen het verzamelpunt van de gildebroeders en zusters voor fietstochten in de omgeving en gezellig
samenzijn op de binnenplaats van de “ museum” boerderij.Op 1 ste Pinksterdag verkenden diverse gildebroeders per fiets de omgeving en zo ook langs Fietscafé & Brouwerij Wilderen. ’s-Avonds werden eetgelegenheden in Zoutleeuw bezocht en nadien nog de kermis naast de kerk. Onze kermiskoningin ging hier ook naar de schiettent en als volleerd schutster werd alles raak geschoten en ontving daarvoor een leuk prijsje. Op 2 de Pinksterdag 10 uur ging het gildegezelschap in gildepak met vaandel en vlaggen naar het centrum om zich op te stellen voor de processie welke uit 26 deelnemende groepen met honderden figuranten bestond. Enkele niet mee lopende gildezusters bezochten om 10 uur de plechtige eucharistieviering welke door de aardsbisschop van België werd voorgegaan. Ons gezelschap ( als enige uit Nederland ) trok veel bekijks en was fotogeniek gelet de vele foto’s die van ons gemaakt werden. Nadat de H. Mis uit was vertrok de processie met heel veel katholieke uitbeeldingen welk deed denken aan het rijke roomse leven van de vijftiger jaren. Na ca 1,5 uur (met veel stilstan ) door het centrum met ere tribunes, rijen dik publiek, weerszijden langs de rivier de Gete was de ontbinding bij de Leonarduskerk. In het centrum was de kermis opgesteld met daarbij behorende terrassen.
Ons gilde werd door de broederschap, ook wel Confrèrié Sint Leonardus genoemd, uitgenodigd voor een lunch op het stadskantoor van Zoutleeuw, een gemeente met ca. 9.000 inwoners ( 5 dorpskernen ) waarvan ca. 3.000 in de “stad “. Tijdens de lunch kwam de burgemeester en schepenen ons ieder persoonlijk de handdrukken en kwam ons bedanken voor onze aanwezigheid bij 750 jaar processie Zoutleeuw. Na de lunch gaven de vendeliers op de stoep van het stadskantoor nog een vendelgroet aan het bestuur en aanwezigen van de confrèrié. Wewerden nadien uitgenodigd voor een rondleiding met gids in de 16 eeuwse Leonarduskerk welke enkele jaren geheel was gerestaureerd. Uit de toelichting van de gids werd duidelijk, hoe rijk uitgerust de kerk is met meer dan 20 erkende Vlaamse kunst top-stukken. Al in het verleden had Zoutleeuw een waterweg verbinding met Antwerpen (platbodems ) zodat het een geweldige economische bloei periode kende. Doordat Zoutleeuw in de 16 de eeuw bespaard bleef van de verwoestende beeldenstorm heeft het veel rijke kerk kunstschatten kunnen behouden.
Op dinsdag morgen vertrok ieder weer naar huis na nog even op de boerenhoeve samen te komen om nog naar verhalen van gastheer Guy te luisteren en zijn rozentuin te bewonderen. Al met al kan gezegd worden dat het een gezellig weekend was van sfeer en beleving in Zoutleeuw, een kleine ( vestings ) stad met een groots verleden, waarvan de deelnemende gildebroeders en zusters mooi op terug kunnen kijken.
Gildebroeder Tijn van der Bruggen.
Laatst bewerkt op 28 mei, 15:33. Geplaatst op 28 mei, 15:30.