Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Kermis 2019.

Kermisactiviteiten Gilde Sint Leonardus 2019

Na de hete maanden van de laatste tijd hopen we dat er nog enkele zomerse dagen overblijven voor het vieren van de Beek en Donkse kermis. Op zaterdag 7 september vinden alle activiteiten van het gilde plaats op het schietterrein ’t Wipke. Dat geldt dus voor het traditioneel koningschieten,  koningskruis schieten, luchtbuksschieten voor de jeugd en het schieten van de kermiskoning(in).

Er komt nog een extra activiteit bij nl. het aanbieden van een bedrag van de Stichting Goede Doelen {Fietste Mee]  aan de Zonnebloem.                     

Het kermisprogramma op zaterdag 7 september ziet er als volgt uit:

09.30 uur: bijeenkomst gildebroeders op ’t Wipke  om de afgaande koning  Mario van den Elsen een vendelgroet te brengen. Hierna volgt een gebedsdienst in de Leonarduskapel.

12.15 uur: broodjes en soep op ’t Wipke

13.00 uur: ontvangst van de gasten op ’t Wipke. Er is dan nog een mogelijkheid om kruisloten te kopen.

13.30 uur: aanvang koningschieten. Het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden en misschien wordt wel onze eerste keizer geschoten?  Als Mario van den Elsen voor de derde achtereenvolgende keer en voor de vijfde keer in zijn leven of Jan Huijbers voor de vijfde keer in zijn leven de vogel eraf schiet wordt hij nu koning en in de loop van het jaar, voor het leven, tot keizer gekroond.

Ook niet-gildebroeders van25 jaar of ouder en wonende in Beek en Donk mogen aan het koningschieten meedoen.

Zodra het laatste restje van de vogel gevallen is, wordt de nieuwe koning geïnstalleerd.

Na deze installatie wordt het sponsorbedrag van de Fietste Mee aan de Zonnebloem overhandigd.

15.30 uur: luchtbuksschieten voor de jeugd tot 18 jaar.                                

Wie neemt de plaats in van de huidige jeugd-kermiskoning Mike Manders.                                                                              

16.00 uur: koningskruisen schieten. Kruisloten moeten voor 15.30 uur gekocht zijn.

18.00 uur: zowel dames als heren boven 18 jaar mogen deelnemen aan de strijd om de titel van kermiskoning of–koningin. Deze titel schept geen enkele verplichting t.o.v. het gilde. Het is enkel voor de eer en gezelligheid.

Helaas moeten we afscheid nemen van onze kermiskoningin 2018 Jolanda Steegs, maar ongetwijfeld zal zij zich mengen in de strijd om voor de tweede keer de titel in ontvangst te nemen.

Wij wensen u allen prettige kermisdagen en u bent op zaterdag 7 september van harte welkom op ’t Wipke.

Gilde St. Leonardus Beek en Donk

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: www.gildesintleonardus.nl

Met gildegroet,

Gildebroeders van het gilde Sint Leonardus Beek en Donk

Voor een uitgebreide agenda zie:  www.gildesintleonardus.nl/nieuws/agenda.

Redactie nieuwsbrief Cees Huijbregts en Geert-Jan van Rixtel Bzn.

Laatst bewerkt op 13 augustus, 17:28. Geplaatst op 13 augustus, 17:22.

Verslag Fietste mee 2019

Tekst : Mooilaarbeekranrt.

Een geslaagde 30ste editie van de ´Fietste Mee´ tocht

“Een geslaagde middag, ondanks het weer!”

Beek en Donk - Een jubileum voor de ‘Fietste Mee’ tocht, afgelopen maandag was alweer de 30ste editie van dit mooie evenement. Sinds vijf jaar ligt de organisatie in de handen van Stichting Goede Doelen Laarbeek, een samenwerkingsverband van het Leonardusgilde en de Scouting Beek en Donk. Jong en oud waren aanwezig op deze enigszins bewolkte 2e Pinksterdag.

Vanaf 11.00 uur verzamelde zich ruim 200 deelnemers bij de blokhut van de Scouting in Beek en Donk, het start- en eindpunt van de fietsroute. Ook dit jaar was er weer een prachtige route uitgezet van ongeveer 35 kilometer. Deze keer ging de route bijvoorbeeld via Erp en Gemert. Tijdens de fietsroute konden de deelnemers op drie punten even rusten, wat drinken en lekkers krijgen. Al met al zou het een fietstocht van ongeveer 3 tot 3,5 uur worden.
Voor de tweede keer dit jaar is er ook een mountainbike route uitgezet. Deze route kwam ook langs twee van de rustpunten en ging verder over landwegen en uitdagende single-tracks.
‘Helaas heeft de mountainbike route tot nu nog weinig aanmeldingen’, vertelt Joris Coolen van de Scouting Beek en Donk. ‘Wij zijn nu aan het bekijken hoe we dit volgend jaar gaan aanpakken. Er zijn genoeg mountainbike groepen in Laarbeek, hopelijk kunnen we deze volgend jaar ook verwelkomen.’

Opbrengst voor een goed doel
Elk jaar kiest Stichting Goede Doelen Laarbeek een goed doel uit waar de opbrengst van de ‘Fietste Mee’ tocht aan gedoneerd word. Ze kiezen bijvoorbeeld voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten en sociaal maatschappelijke instellingen uit Laarbeek. ‘Zo hebben we een paar jaar geleden, via een zuster van Het Missieklooster Heilig Bloed uit Aarle-Rixtel, spullen aangeschaft voor een revalidatiecentrum in Afrika. Dit jaar is er gekozen voor Stichting De Zonnebloem Laarbeek.’
De Zonnebloem is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor thuiswonende zieken en mensen met een lichamelijke beperking door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd. Met de opbrengst van deze dag kan de stichting activiteiten en uitstapjes blijven organiseren voor gasten uit Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout. Denk bijvoorbeeld aan een busreis, een picknick of ontspanningsmiddagen.

Loterij en live muziek
Na zo’n 35 kilometer gefietst te hebben, konden de deelnemers na afloop genieten van een hapje en een drankje verzorgt door leden van de Scouting en de Gilde. De live muziek werd geregeld door Yannick van Boerdonk. Zijn tante speelt in de Bakelse band Rewind. Deze band bestaat al zo’n 20 jaar en speelt covers uit de jaren 60, 70 en 80 met een eigen sausje!
Voor alle deelnemers die de uitslag van de loterij gemist hebben, zetten we hier de winnaars nog even op een rij.
De winnende lotnummers voor de waardebon van Jan Linders 7,50 euro zijn: 2076, 2410, 2751, 2105 en 3156.
De winnende lotnummers voor de waardebon van Jan Linders 10 euro zijn: 2721, 2462, 3160, en 2566.
Het winnende lotnummer van het boodschappenpakket: 3088.
De winnaars van de bon van Snoeperij Jantje: Ebbe Grasser en Rik Verheijen.
De winnaar van de bon van Okado: Petra Jansen.

 

Alle prijzen kunnen worden opgehaald bij Jan Rovers, Margrietstraat 5 te Beek en Donk (06-21650038).


Laatst bewerkt op 25 juni, 13:44. Geplaatst op 25 juni, 13:34.

Kringwedstrijd 2 juni 2019

Schutters Gilde Sint Leonardus Donck doen goede zaken bij kringschietwedstrijd Brabants wipschieten.

Op zondag 2 juni ’19 heeft er weer een kringwedstrijd Brabants wipschieten plaats gevonden op het schietterrein ’t Wipke , georganiseerd door het Gilde Sint Leonards uit Beek en Donk. De weersomstandigheden waren goed, veel zon en hoge temperaturen.  De schutters van Leonards gilde waren oppermachtig. Geert-Jan van Rixtel Bzn schoot zich tot Erekampioen. Mario van den Elsen werd 1e op het onderdeel personeel net voor Annie Rovers die 2e plaats bezette. Jan Rovers wist op het onderdeel vrije hand de 4e plaats te veroveren. Het viertal werd gewonnen door de schutters van het Gilde Sint Léonards uit Beek en Donk met de schutters: Mario van den Elzen, Jan Rovers, Annie Rovers en Geert-Jan van Rixtel Bzn . 

De schutters van het Sint Servatius gilde uit Lieshout behaalde de volgende prijzen Personeel 3e Goen Vorstenbosch, 6e Bert Vorstenbosch Reserve kampioen Goen Vorstenbosch Onderdeel Bejaarden 1e Gerard van de Linden. Het gilde St. Antonius en St. Sebastianus  uit Gemert behaalde de volgende prijzen Vrije Hand 3e Hans van den Boomen, 6e Toon van Dommelen.  Verder waren er puistprijzen voor 2e Tonny Gevers, 3e Geer-Jan van Rixtel Bzn ,4e Gerard Maas, 5e Toon van Dommelen, 6e Jo Verhoeven en 7e Tijmen de Boer.

Tekst en Foto Henk van de Velden Onze Lieve vruw Aarle-Rixtel.

Laatst bewerkt op 4 juni, 19:30. Geplaatst op 4 juni, 19:17.
«Oudere berichten