Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Jan Huijbers koning 2022

(Tekst : Martin Philipsen)

Jan Huijbers voor de 5e maal koning Sint-Leonardusgilde

Zaterdag, 10 september j.l, vond op schietterrein Het Wipke het traditionele jaarlijkse koningsschieten bij het Sint-Leonardusgilde plaats, elk jaar weer een mooie happening.

‘s Morgens werd de afgaande koning Geert-Jan van Rixtel bij zijn huis afgehaald met een vendelgroet, waarna naar de Leonarduskapel getrokken werd voor een korte bezinning, geleid door de gildepastor Franklin de Coninck. Dit gebeurde vanwege de weersomstandigheden niet met slaande trom en vaandel.

Daarna stond op Het Wipke de traditionele bord erwtensoep, gemaakt door gildebroeder Noud van der Bruggen, en een lekker broodje klaar. De gildebroeders en hun echtgenotes genoten ervan met in hun midden de burgemeester en zijn echtgenote. Van deze gelegenheid werd door de burgemeester gebruikt gemaakt om nu formeel de al eerder verkregen onderscheidingen, de koninklijke penning en de gemeentelijke onderscheiding, nu gezamenlijk aan één ketting gehangen, om te hangen bij de commandant van het gilde gildebroeder Jan Rooijakkers. Die voelde zich daar zichtbaar vereerd mee.

Daarna volgenden de rituelen voorafgaande aan het koningsschieten, waarbij de vogel werd ‘gevrijd” en werd het eerste schot gelost door de gildepastor, waarna de burgemeester mocht aanleggen. Daarna ontbrandde strijd pas echt en werd het spannend, want wie zou het fatale schot lossen? Er tussendoor viel ook nog eens een flinke bui regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Bij het 96ste schot viel het laatste stuk van de vogel eraf en de schutter was ….: Jan Huijbers, de éminence grise van het Sint-Leonardusgilde. Hij is al meer dan 60 jaar gildebroeder en deed fanatiek als altijd mee aan het koningsschieten.

Het was de vijfde keer dat Jan zich tot koning schoot. Hij deed het al in 1966, 2008, 2010 en 2014.  Zich vijf keer tot koning schieten (of driemaal achter elkaar) geeft recht op de titel van Keizer van het Sint-Leonardusgilde. Helaas voor Jan is keizer Mario van den Elsen in 2021 als keizer geïnstalleerd en er kan binnen het gilde slechts één keizer zijn.

Verder werd er om het kermiskoningsschap geschoten. Dat werd na het 79e schot Dennis van Ham. Hij heeft al eens een keer ervaren hoe het is om kermiskoning te worden, want het was het de tweede keer.

Te gelijker tijd kon ook de jeugd haar schietkunsten vertonen. Daar werd geschoten met een luchtbuks, want beneden de 18 jaar mag niet met een geweer geschoten worden. Bij de jeugd werd Ralf van der Bruggen kermiskoning en behaalde Len van der Bruggen bij het plaatjes schieten met de luchtbuks een 1ste prijs.

De koningskruizen werden gewonnen door Piet Rovers, die het tweemaal lukte en door Geert-Jan van Rixtel Bzn.

Ondanks af een toe een buitje was het koningsschieten in het jubileum jaar van het 600-jarig bestaan van het sint-Leonardusgilde een geslaagd gebeuren.

 

 

Laatst bewerkt op 16 september 2022, 17:03. Geplaatst op 12 september 2022, 22:10.

Ties van der Velden, Kapelmeester Leonardus kapel overleden.

Afgelopen week kreeg het Gilde Sint Leonardus het droeve bericht dat Ties van der Velden is overleden. Vanaf het begin van de  herbouwde Leonardus kapel in 1979 hebben Ties en zijn vrouw Ria ( overl. 2019 )   tot omstreeks 2018 zich ingezet voor een schone omgeving van de kapel. Elke dag werd de kapel door hen geopend en ’s avonds weer gesloten, het offerblok geledigd, kaarsjes aangevuld en was Ties de koster tijdens onze gebedsdiensten in de kapel.

Maar ook als een belangrijke taak, zelfs tot heden, werd het dagelijks toezicht op de kapel aan hen toevertrouwd. En dat was ook hard nodig. Want meermalen werd door vandalen vernielingen aangericht, koper en lood gestolen en het offerblok geleegd. Wij hebben grote waardering voor het vele werk dat zij ons uit handen hebben genomen.

Ria en Ties, hartelijk bedankt voor jullie geweldige inzet voor onze kapel, rust zacht.

Gildebroeders van het Gilde Sint leonardus.

 

Laatst bewerkt op 28 august 2022, 08:47. Geplaatst op 28 august 2022, 07:42.

Koningschieten en Kermis activiteit.

Na de hete maanden van de laatste tijd hopen we dat er nog enkele zomerse dagen overblijven voor het vieren van de Beek en Donkse kermis.

Door het gilde St. Leonardus wordt de kermis geopend op vrijdag 9 september a.s. om 19.00 uur temidden van de vele attracties op het P.v.Thielplein.

Op zaterdag 10 september vinden alle activiteiten van het gilde plaats op het schietterrein ’t Wipke. Dat geldt dus voor het traditioneel koningschieten,  koningskruis schieten, luchtbuksschieten voor de jeugd en het schieten van de kermiskoning(in).

Het kermisprogramma op zaterdag  10 september ziet er als volgt uit:

09.30 uur: Bijeenkomst gildebroeders op ’t Wipke  om de afgaande koning  Geert-Jan van Rixtel Bzn een vendelgroet te brengen. Hierna volgt een bezoek aan de Leonarduskapel.

12.15 uur: Broodjes en soep op ’t Wipke

13.00 uur: Ontvangst van de gasten op ’t Wipke. Er is dan nog een mogelijkheid om kruisloten te kopen.

13.15 uur: Aanvang koningschieten. Het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden onderling tussen de Gildebroeders. Ook niet-gildebroeders van 25 jaar of ouder en wonende in Beek en Donk mogen aan het koningschieten deelnemen.

 Zodra het laatste restje van de vogel gevallen is, wordt de nieuwe koning geïnstalleerd.

15.30 uur: Luchtbuksschieten voor de jeugd tot 18 jaar. Wie neemt de plaats in van de huidige jeugd-kermiskoning Mike Manders ???                                                                                                                                                                                  

16.00 uur: Koningskruisen schieten. Kruisloten moeten voor 15.30 uur gekocht zijn.

18.00 uur: Zowel dames als heren boven 18 jaar mogen deelnemen aan de strijd om de titel van kermiskoning of–koningin. Deze titel schept geen enkele verplichting t.o.v. het gilde. Het is enkel voor de eer en gezelligheid.

Helaas moeten we afscheid nemen van onze kermiskoningin 2021 Annemiek de Loos , maar ongetwijfeld zal zij zich mengen in de strijd om de titel wederom in ontvangst te nemen.

Wij wensen u allen prettige kermisdagen en u bent op zaterdag 10 september van harte welkom op ’t Wipke.

Gilde St. Leonardus Beek en Donk.

Laatst bewerkt op 11 august 2022, 09:52. Geplaatst op 11 august 2022, 09:46.
«Oudere berichten