Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.
Artikel 2: Fietste mee 2016
Artikel 2: Fietste Mee voor het goede doel 2e Pinksterdag 16 mei
Op maandag 2e Pinksterdag wordt voor de tweede keer door de Stichting Goede Doelen Laarbeek een Fietste Meetocht georganiseerd. Deze fietstocht voor het hele gezin start tussen 11.00 en 13.00 uur bij de blokhut van de Scouting aan de IJsweg Beek en Donk.(achter de vroegere basisschool De Raagten). Het bestuur van deze stichting heeft weer een prachtige en veilige route uitgezet van ongeveer 35 km, richting Gemert, Boekel, en Handel. Het is een fietstocht voor het hele gezin, jong en oud kunnen eraan deelnemen. Bij de drie controleposten wordt telkens iets te drinken aangeboden. De deelnemerskaart en de fietsroute ontvangt u bij de start en omdat wij graag veel mensen voor deze tocht willen uitnodigen, hebben wij het inschrijfgeld erg laag gehouden. Dat bedraagt € 3,- per persoon en kinderen beneden 12 jaar mogen gratis meefietsen met hun ouders. De tocht eindigt bij de blokhut van de Scouting met nog een gezellig samenzijn en de trekking van de loterij. Hier zijn ook broodjes, drank en hapjes verkrijgbaar.
De opbrengst van deze Fietste Meetocht, aangevraagd door Pater Martin van de Avoird, is bestemd voor aanschaf van dekens ten behoeve van ongeveer 200 kinderen die in Cambridge (Namibië) in een hostel (pensionaat) wonen. Vooral in de koude woestijnnachten in de maanden juli, augustus en september is daar behoefte aan warme dekens. Ook de opbrengst van de loterij wordt hieraan besteed.
Graag nodigen wij u uit deel te nemen aan deze fietstocht. Niet alleen voor het goede doel maar ook omdat fietsen zo gezond is. Wij wensen u een gezellige fietstocht.
Laatst bewerkt op 11 mei 2016, 21:38. Geplaatst op 11 mei 2016, 21:36.
Artikel 1 fietste mee 2016
28 april 2016
Fietste Mee voor het goede doel op de 2e Pinksterdag 16 mei a.s.
Op 16 mei 2016, 2e Pinksterdag, wordt door Wethouder Van Zeeland het startsein gegeven voor de 27 ste Fietste Meetocht. Het is vooral een gezellige fietstocht van ongeveer 35 km met drie rustmomenten, waarbij telkens iets te drinken wordt aangeboden. Deze fietstocht start tussen 11.00 en 13.00 uur bij de blokhut van de Scouting aan de IJsweg (achter de vroegere basisschool De Raagten). Het inschrijfbedrag bedraagt € 3,-. Kinderen beneden 12 jaar mogen gratis meefietsen met hun ouders.
Deze fietstocht wordt georganiseerd door de Stichting Goede Doelen Laarbeek. Deze is twee jaar geleden opgericht door het St. Leonardusgilde en Scouting Beek en Donk. De opbrengst is dit jaar bestemd voor een project in Namibië. Dit project is aangevraagd door Pater Martin v.d. Avoird, lid van de congregatie van de Paters Oblaten, die vroeger in Beek en Donk een klooster hadden.
Pater Martin is in mei 1969 vertrokken naar de missie en werkt nu al 47 jaar als missionaris in Namibië. Op dit moment bestuurt hij twee parochies in Witkrans en Cambridge, twee plaatsen die ruim 100 km van elkaar liggen. Daar is ook een grote school bij. Ruim 200 kinderen, die erg ver van school wonen, verblijven in een hostel(pensionaat) en gaan alleen maar tijdens de vakanties naar huis. Vooral in de koude woestijnnachten in de maanden juli, augustus en september is daar behoefte aan warme dekens. Martin zou die graag willen aanschaffen, maar hij heeft hiervoor geen geld. En daarom willen wij hem hierbij financieel ondersteunen. Voor dit doel houden we ook een loterij en zowel voor, tijdens als na de fietstocht kunt u loten kopen voor 50 cent per stuk. De trekking vindt plaats na afloop van de fietstocht om 16.00 uur bij de finish op het terrein van de Scouting onder toeziend oog van Wethouder van Zeeland.
We gaan wandelen of fietsen om te genieten van de natuur, maar ook omdat bewegen erg positief is voor onze gezondheid. Door deel te nemen aan deze Fietste Meetocht ondersteunt u tevens een project voor een goed doel in een ontwikkelingsland. Daarom nodigen wij u van harte uit om aan deze fietstocht deel te nemen.
Stichting Goede Doelen Laarbeek
Laatst bewerkt op 1 mei 2016, 10:45. Geplaatst op 1 mei 2016, 10:42.Jan Rovers Laarbeekkoning 2016
De vijf Laarbeekse gildes zetten zich op de kaart tijdens het Koningschieten
Redacteur: Ans van de Kerkhof Mooilaarbeekkrant.
Beek en Donk - Op het schietterrein van Gilde Sint Leonardus uit Beek en Donk ‘Het Wipke’ is het jaarlijkse Laarbeekkoningschieten zondag in volle gang. Hier wordt bepaald wie zich het komend jaar Koning van de Laarbeekse gilden mag noemen. Na het 154e schot valt die eer viel te beurt aan Jan Rovers. De gewijde vogel valt.
In Jans 40e jubileumjaar bij het Gilde Sint Leonardus een mooi extraatje voor deze toegewijde gildebroeder. Leuke bijkomstigheid: het idee voor het Koningschild dat hij dit jaar mag dragen, komt uit zijn koker. Anderen hebben het uitgewerkt en vormgegeven.
Geschiedenis van het gilde
Gilden stammen al uit de middeleeuwen. In die tijd hielden zij zich vooral bezig met de orde handhaven en de veiligheid van de gemeenschap. Totdat de Fransen het tijdens de bezetting afschaften. Nadat de Fransen verdwenen uit ons land werden de gilden nieuw leven ingeblazen. De veiligheid en orde bleef echter voortaan in handen van professionele organisaties. Daarmee kregen de gilden hun huidige bestemming, vooral bewaren van tradities, veel gezelligheid, vriendschap en broederschap.
Gildes in Laarbeek
Laarbeek telt 5 gilden. Het oudste stamt uit 1324: het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Aarle-Rixtel. Aarle-Rixtel kent ook nog het Margaretha Gilde. In Lieshout is het St.Servatius Gilde actief en in Beek en Donk het Leonardus Gilde ofwel de ‘Rooi skut’ en het St. Antonius Gilde, ook wel bekend als de ‘Gruun skut’.
Dat de gilden tradities bewaken, blijkt wel uit het gegeven dat alleen het Antonius Gilde inmiddels gildezusters kent. Volgens Piet van der Burgt “uit armoede omdat ze niet genoeg gildebroeders kunnen rekruteren.” De vijf gilden van Laarbeek kennen gemiddeld zo’n 35 geüniformeerde gildebroeders. Ze hebben allemaal wel meer leden of vrienden die met een gereduceerd tarief aan activiteiten mogen meedoen. De leden van het St.Servatius Gilde mogen ook mee stemmen tijdens de vergadering. Piet van der Burgt vertelt: “Bij ons moet je nog ‘ingeboond’ worden. Inbonen betekent dat je wordt aangenomen als lid.” Traditiegetrouw doen ze dat daar nog met bonen en erwten. Vroeger konden namelijk lang niet alle mensen lezen en schrijven. Bonen staan voor akkoord en erwten staan voor tegen omdat ze kleiner zijn.
Autonoom
“Elk gilde is autonoom in haar regelgeving. De grote lijn is echter voor de meeste gilden wel gelijk”, legt Jos van den Heuvel, hoofdman van het Margaretha Gilde, uit. De kring Peelland, waar de Laarbeekse gilden onder vallen, timmert flink aan de weg.
Jongeren
Het Margaretha Gilde is actief met het werven van jeugdleden. Zij zijn in de luxe positie dat zij een tiental echte jeugdleden hebben, die nog geen 16 jaar zijn. De jeugdgroep waar Koning Pieter Smulders toebehoort, is afgelopen maart tijdens het Vendeltoernooi in Oploo 1e geworden.
Het wedstrijdelement boeit jongeren meer dan de traditie. Wedstrijden zijn er vooral met schieten, met luchtbuks, geweer en kruisboog, vendelen en trommelen. Al met al ook voor jongeren kan het aantrekkelijk zijn om bij het gilde te horen.
Doop
Voor het eerst in 30 jaar zal er volgende week bij het Antonius Gilde een Gilde doop worden gehouden. Een pasgeborene van een gildebroeder, die traditioneel gedoopt wordt. Volgens de verzamelde gildebroeders is het leuk om bij het gilde te zijn. “Wij zijn de oudste verenigingen, die alle woelige tijden hebben doorstaan en nog altijd levend zijn.”
Laatst bewerkt op 29 april 2016, 19:17. Geplaatst op 29 april 2016, 19:04.