Anno 1422
Gilde Sint Leonardus
Beek en Donk

Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.

Verslag Donckse Wij-ing

Gilde St. Leonardus viert het feest van de Donckse Wij-ing

MooiLaarbeek redacteur Martin Prick

Beek en Donk - Het Sint Leonardus gilde viert het feest van de Donckse Wij-ing met een gebedsdienst rond de Leonarduskapel aan de Lage Heesweg.

Verering
Gelukkig zijn de weergoden het gilde vandaag goed gezind. Tijdens de hele dienst blijft het droog. Hoofdman Geert-Jan van Rixtel heet de aanwezigen welkom op de herdenking van de opening van de allereerste Leonarduskapel. Al sinds het jaar 1422 vindt de verering van de heilige Leonardus plaats op de Donk in Beek en Donk. Twee dagen in het jaar krijgen speciale aandacht in verband met de patroonheilige van de Donkse kerk en vroegere parochie. Dat zijn de patroondag op 6 november en de dag van de Donckse Wij-ing op 28 juli. Deze laatste dag wordt herdacht tijdens de Wij-ing, die elk jaar plaatsvindt op de laatste zondag van mei of de eerste van juni. Dit jaar wordt de dienst weer geleid door gildepastor Franklin de Coninck, die dit op een erg toegankelijke manier doet. Het koor van deze dienst die om 10 uur begint, is het dameskoor Sint Leonardus onder leiding van Jolanda Vos. Het koor viert binnenkort het 50-jarig bestaan en het wordt begeleid door Tony Wernens.

Glas-in-lood

De kapel aan de Goorloop werd opnieuw opgebouwd in 1978. Sinds 2012 is er elk jaar een ‘Wij-ing’. In de kapel staat een klein beeld van Leonardus. Vandaag heeft het een plaats gekregen op het altaar, naast een beeld van Maria want de maand mei is mariamaand. De kapel is van oudsher een bedevaartplek geweest. Zelfs in de tijd vanaf 1648, toen de vrede van Münster de praktisering van het katholieke geloof verbood, bleef de verering van Leonardus in stand. Leonardus is de patroon van de boeren en het vee, maar ook van de smeden, slotenmakers, kruideniers, mijnwerkers en erg veel ambachten. De ketting in zijn rechterhand herinnert echter aan het feit dat hij ook steun en toeverlaat is van de gevangenen. Leonardus, die leefde in de tijd van koning Clovis de eerste, kreeg van deze koning de gunst gevangenen vrij te laten als hij van oordeel was dat hij of zij deze gratie waardig was. Sinds kort staat achter het altaar een glas-in-lood raam, dat afkomstig is uit het afgebroken Donkse klooster. Bij binnenkomst in de kapel wordt het verlicht door daglicht-leds.

Brood

Een jaarlijks terugkerend ritueel is het vendelgebed, waarbij het vaandel de strijd uitbeeldt tussen goed en kwaad, Sint Joris en de draak. Er zijn drie ronden, waarbij achtereenvolgens de wens van de mens voor aanmoediging, de eigenlijke strijd en het bidden tot God na het behalen van de zegen centraal staan. De dienst werd goed bezocht en na de dienst was er koffie en leonardusbroodjes, gebakken door Jan Leenders. 

Volgend jaar is er weer een dienst op zondag 28 mei.

 

Laatst bewerkt op 4 juni 2016, 07:09. Geplaatst op 3 juni 2016, 20:23.
Volgende »« Vorige