Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.
Feest van de Donckse Wij-ing 2014
Leonardusgilde blaast eeuwenoude traditie nieuw leven in bij de Donckse Wij-ing
Redacteur Jac Rabin, Mooilaarbeek krant Beek en Donk 25 mei 2014
Het was afgelopen zondag een drukte van jewelste bij de Leonarduskapel aan de Kapelstraat in Donk. Kleurrijk uitgedoste gildebroeders van het Leonardusgilde vierden bij hun kapel het traditionele wijdingsfeest, in de volksmond, ‘De Donckse Wij-ing’ genoemd. Bij dit feest wordt de inwijding herdacht van de middeleeuwse kapel, die vroeger op de Donk heeft gestaan.
Euwenoude traditie.
Deze middeleeuwse kapel was toegewijd aan de H. Leonardus van Noblat. Vanaf ongeveer 1700 werd jaarlijks de inwijding van de kapel herdacht met een groot feest. De middeleeuwse Leonarduskapel staat er niet meer. Het Leonardusgilde bouwde in 1979 aan de Goorloop een nieuwe Leonarduskapel. “Met de gebedsdienst van vandaag wil het Leonardusgilde de traditie van een jaarlijks inwijdingsfeest, weer nieuw leven inblazen”, zegt hoofd-man Geert-Jan van Rixtel Bzn.
Leonardus ‘duizendpoot onder de heiligen.
’Sint Leonardus is een zeer veelzijdig heilige. Hij is de patroon van de boeren en het vee, de paarden, de stallen, de stalknechten, de vervoerders, (koper)smeden, slotenmakers, lastendragers en kuipers, fruithandelaars en berglie-den, mijnwerkers en kruideniers. Hij wordt aangeroepen door vrouwen tijdens hun bevalling. Hij helpt tegen hoofdpijn en geslachtsziekten en tegen inbraken en inbrekers. Maar bovenal was de heilige Leonardus patroon van de gevangenen. Hij kreeg van de koning het recht om gevangenen vrij te laten. Kortom de gemiddelde middeleeuwse pelgrim zal altijd wel iets te bespreken hebben gehad met deze ‘duizendpoot onder de heiligen’.
Hedendaagse pelgrims.
Tegen tien uur hebben ongeveer 90 bezoekers een plaatsje gevonden bij de kapel. Het gilde heeft gezorgd voor flink wat zitplaatsen. Het is stralend weer. De kapel staat er, dankzij het vrijwilligerswerk van ‘Ties de Keuster’ en zijn vrouw Ria, keurig bij. Het gaat er voorafgaand aan de viering gemoe-delijk aan toe. Buren en bekenden begroeten elkaar. DeMooiLaarbeekKrant informeert voorzichtig bij de bezoekers wat Leonardus vandaag voor hen kan betekenen. Dan blijkt, dat de hedendaagse pelgrim zo zijn eigen intenties heeft om vandaag hier aanwezig te zijn. Cor Verschuren zegt dat hij erg opziet tegen een operatieve ingreep. Cor Biemans zegt, ”Ik leef mee met alle activiteiten van het Leonardusgilde.” En iemand merkt gevat op: “Ge moet iets, als er geen kerk meer is op de Donk.”
Gildesymboliek.
Klokslag tien uur wordt gildepastor diaken Franklin De Coninck, omringd door gildebroeders, naar het altaar geleid. Het Leonarduskoor, o.l.v. dirigent Harrie Heesakkers met muzikale ondersteuning van organist Johan Heesakkers, zingt mooie liederen. Het wordt een stemmige viering met veel symboliek: het kruis, de Leonarduskaars, de boeien en het Leonardusbrood. Het vendelgebed maakt het meeste indruk op de aanwezigen. Terwijl gildebroeder Geert-Jan van Rixtel (Fzn) tromt en gildebroeder Tijn van der Bruggen de tekst leest, vendelt gildebroeder Frans Meulensteen op werkelijk adembenemende wijze de strijd tussen goed en kwaad. Er volgt dan ook een spontaan applaus.
Slotwoord.
In zijn slotwoord dankt een zichtbaar tevreden hoofdman Geert-Jan van Rixtel (Bzn) alle aanwezigen en overhandigt een cheque van vijfhonderd euro aan de Stichting Leergeld. Een stichting die opkomt voor kinderen die slachtoffer dreigen te worden van verborgen armoede. Deze stichting maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat die kinderen mee kunnen op schoolreisje, of lid kunnen blijven van een sportclub. Het Leonardusgilde ondersteunt deze stichting krachtig.
Prachtige initiatieven.
Na afloop van de gebedsdienst is er voor iedereen koffie en Leonardusbrood. Iedereen was vol lof over de prachtige initiatieven van het Leonardusgilde.
Laatst bewerkt op 2 juni 2014, 21:02. Geplaatst op 2 juni 2014, 20:48.