Het laatste nieuws van het gilde Sint Leonardus.
Geef de pen aan, Mooilaarbeekkrant
Pen Geert-Jan van Rixtel (Bzn) Artikel in Mooilaarbeekkrant 23 mei 2019.
Zeg je Geert-Jan van Rixtel. dan zeg je Gilde Sint Leonardus. De Beek en Donkse rode schut is een belangrijk onderdeel van zijn leven. Elf jaar is hij hoofdman, maar het ‘grote publiek’ kan hem herkennen aan de grote trom waarop hij bij het Gilde slaat.
Een bekende Beek en Donkenaar?
“In de supermarkt werd ik ooit door een vreemde begroet. Ze herkende me van de trom bij de schut, dat vond ik wel grappig. Als kind vond ik het Gilde en drummen al leuk. Ik begon bij Harmonie Oefening en Uitspanning bij de drumband. Natuurlijk ging ik ook bij het Gilde Sint Leonardus, maar daar was mijn naam niet uniek. Ik werd Geert-Jan van Rixtel Bzn.”
Bzn, dat zal niet die populaire Volendamse band zijn?
“Mijn neef heet precies hetzelfde. Achter zijn naam werd Fzn gezet; Frits’ zoon. Ik ben zoon van Bernard, vandaar. In 1978, ik was veertien, begon ik bij het Gilde. Een tijd lang kon ik O&U met het Gilde combineren. Trok O&U erop uit, dan vormden wij een mooi geheel. Voorop de majorettes, dan wij als tamboers, dan klaroencorpsen uiteindelijk de harmonie. We maakten lol samen, maar toen combineren niet meer ging, koos ik voor het Gilde. Daar lag mijn hart, ik uperde als jonge jongen al mee bij de bouw van de kapel.”
De Leonarduskapel aan de Goorloop?
“Klopt, in 1979 is deze kapel gebouwd. In 1422 was er al een Leonarduskapel, die toen ongeveer tegenover snackbar De Beemd stond. De nieuwe kapel aan de Goorloop wordt door ons onderhouden. Daar tref je het glas-in-lood van het afgebroken klooster in de Schoolstraat aan, met een beeltenis van onze patroonheilige Leonardus. Op zondag 26 mei om tien uur is bij de Leonarduskapel de Donckse Wij-ing. Dit keer een eucharistie viering. Zo’n wij-ing past in onze traditie en stamt uit de middeleeuwen. Vroeger was het in juli. Karren werden verderop geparkeerd. De Karstraat kreeg zo haar naam.”
Zo’n Wij-ing is een van de vele tradities?
“Gildes waren lang geleden ter bescherming van de gemeenschap. Daar stamt de schutterij vanaf. Veel tradities zijn bewaard en verwijzen naar een religieus verleden. Bijvoorbeeld het schieten op de papegaai. Pape is een directe verwijzing naar de Paus. De heilige Leonardus van Noblat wordt door ons vereerd. Ik ben in de Franse stad Noblat, waar Leonardus vandaan komt, geweest. Daar in de kerk staat een schaalmodel van onze Beek en Donkse Leonarduskerk. Vele replica’s van Leonarduskerken van over heel de wereld kun je daar bewonderen.”
Internationaal maatschappelijk betrokken?
“We hebben inderdaad contact met meerdere Gilden en vanaf 1978 hebben we regelmatig uitwisseling met Schützengesellschaft Gittelde in Duitsland. Maar we hebben ook activiteiten dichter bij huis. Samen met scouting Beek en Donk organiseren we op Tweede Pinksterdag ‘Fietste Mee’. Dit jaar steunen we de Zonnebloem.”
En de toekomst van Gilden?
“Samen met mijn vrouw Irma heb ik drie zoons. Ik heb haar weleens koningin gemaakt. Het Gildestokje heb ik niet over kunnen dragen aan mijn zoons, Björn, Harm of Dirk. Dus de toekomst van het Gilde? We hopen heel lang te bestaan als we allemaal heel oud worden.”
Mari-Christine van Lieshout tekst. Foto Mooilaarbeek.
Laatst bewerkt op 27 mei 2019, 15:04. Geplaatst op 27 mei 2019, 14:53.
Donckse Wij-ing 26 mei 2019
Openlucht Eucharistieviering 26 mei 10:00 uur.
· Feest van de Donckse Wij-ing.
· Eucharistieviering in de open lucht aan de Goorloop, hoek Kapelstraat-Lage Heesweg
· Beek en Donk, Zondag 26 mei 2019.
· Aanvang 10:00 uur.
Op zondagmorgen 26 mei a.s. om 10.00 uur wordt een openluchtviering gehouden bij de St..Leonarduskapel aan de Goorloop (hoek Kapelstraat-Lage Heesweg)
Dit jaar is het een Eucharistieviering, voorgegaan door Pastoor Jos Verbraeken en diaken/gildeheer Franklin De Coninck. Het is een sfeervol samenzijn van gildebroeders, gildezusters, vrienden en buurtgenoten, vereerders van St. Leonardus uit Beek en Donk en wijde omgeving.
Deze feestelijke viering voert ons meer dan honderden jaren terug toen De Donck een belangrijke bedevaartplaats was van de H. Leonardus, de patroon van onze gesloten Leonarduskerk en de patroon van ons gilde. In de loop der jaren is de verering van de H. Leonardus over heel Europa verspreid.
De Eucharistieviering wordt opgeluisterd door de dames van het Leonarduskoor o.l.v. Jolanda Vos met orgelbegeleiding van Tony Werners’
Mogelijkheid voor een misintentie € 10,-
Info@gildesintleonardus.nl of secretariaat 0492-463005.
Wilt u verzekerd zijn van een zitplaats breng dan zelf een tuinstoel of klapstoel mee.
Wij hopen u op de Donckse Wij-ing te mogen ontvangen.
Gildebroeders van het gilde Sint Leonardus Beek en Donk.
Laatst bewerkt op 7 mei 2019, 20:41. Geplaatst op 7 mei 2019, 20:04.
Verslag Laarbeeks-Koningschieten 28 april 2019
Ruim 11 jaar geleden ontstond het initiatief voor een verbroedering van de Laarbeekse gilden, vooral met het doel elkaar beter te begrijpen en respectvol te benaderen. Vroeger was er wel wat haat en nijd tussen de gilden, maar gelukkig is dit ten goede gekeerd en is samenwerking geen probleem meer. Het initiatief voor verbroedering resulteerde uiteindelijk in het jaarlijks Laarbeekse koning- schieten. De afspraak was dat beurtelings één van de 5 Laarbeekse gilden de organisatie ter hand zou nemen. Dit jaar was het weer de beurt aan de gildebroeders van het St. Leonardusgilde. Het evenement vond plaats op het schietterrein ’t Wipke te Beek en Donk. Om 13.00 uur werden de 4 andere gilden (St. Antoniusgilde, St. Margarethagilde, O.L.Vrouwegilde en het St. Servatiusgilde) door het St. Leonardusgilde hartelijk welkom geheten. Na wat openingswoorden door Hoofdman Geert-Jan v. Rixtel en de vertegenwoordiger van de gemeente en het vrijen van de vogel volgde het openingsgebed door onze gildeheer Franklin De Coninck en de zegening van de mooi vervaardigde vogel. Hij wenste dat deze vogel het stralende middelpunt mag zijn van een ontspannen ontmoeting van Laarbeekse gildebroeders en –zusters en van alle mensen, die de schuttersgilden een warm hart toedragen. Na dit gebed moest de afgaande koning, Maarten Engels, zijn koningsschild inleveren en werd hem door de schenker van het koningsschild, de Heer Biemans, een replica opgespeld. Na de eerste schoten door de geestelijke en wereldlijke overheid, de afgaande koning en Frans Biemans begon de strijd tussen 23 schutters om de fel begeerde titel van Laarbeeks koning 2019 te bemachtigen.. Gelijktijdig werd ook geschoten voor de jeugdkoning.
De vogel liet zich niet gemakkelijk verschalken en bood stevig weerstand, maar moest toch bij het 144ste schot het loodje leggen. Het was André van Nunen, gildebroeder van het gilde St. Leonardus, die het laatste stukje van de vogel wist neer te halen. André van harte proficiat en wij wensen jou een heel mooi Laarbeeks koningsjaar. Hierna volgde de installatie waarbij André beloofde aan de verplichtingen verbonden aan het Laarbeeks koningschap te zullen voldoen. Hierna werd hem het koningsschild omgehangen en werd de koningsborrel geschonken aan alle aanwezigen.
Ook de jeugd was enthousiast bezig met het winnen van de titel van jeugdkoning. En het was Cris Engels, een zoon van de afgaande koning Maarten Engels, die deze titel wist te veroveren.
Cris van harte proficiat en maak er iets moois van.
Na de vendelgroet voor de Laarbeekkoning en de jeugdkoning werd om ca 20.00 uur deze super gezellige verbroederingsdag afgesloten.
Gilde St. Leonardus Beek en Donk
Laatst bewerkt op 29 april 2019, 19:17. Geplaatst op 29 april 2019, 18:19.